DISEDIAKAN OLEH:MOHD AFIQ BIN ABDUL LAMID
NO.MATRIK:DPH201924210
KELAS:DPIH 5G
TAJUK:PERBEZAAN ANTARA HALAL ASSURANCE SYSTEM(HAS)DAN INTERNAL HALAL CONTROL SYSTEM
NAMA PENSYARAH:MISS AMIRAH BINTI MOHAMAD AZMI
HAS
-Merupakan industri besar dan sederhana
-Terdapat 10 aspek
-Mempunyai dokumentasi dan rekod
IHCS
-Merupakan industri kecil dan mikro
-Terdapat 3 aspek
-Tidak mempunyai dokumentasi dan rekod
Halal Assurance System
Sistem pengurusan jaminan halal(Halal Assurance Management System)atau juga dikenali sebagai HAS mula diperkenalkan pada tahun 2011 dengan pelancaran Guidelines for Halal Assurance Management System of Malaysia Halal Certification yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia(JAKIM).
Sistem Pengurusan Halal Malaysia/Malaysian Halal Management System(kemudian selepas ini disebut dengan MHMS 2020)ini diperkenalkan bagi menggantikan Guidelines for Halal Assurance Management System of Malaysia Halal Certification.
Internal Halal Control System
Prosedur kawalan halal dalaman bagi sesebuah/organisasi atau syarikat yang terdiri darpada polisi halal,prosedur kawalan bahan mentah atau prosedur kawalan risiko halal dan prosedur kebolehkesanan(traceability)sebagai langkah kawalan minima untuk mengekalkan jaminan halal.
Comments
Post a Comment