DISEDIAKAN OLEH:MOHD AFIQ BIN ABDUL LAMID

NO.MATRIK:DPH201924210

KELAS:DPIH 5G

TAJUK:PERBEZAAN ANTARA HALAL ASSURANCE SYSTEM(HAS)DAN INTERNAL HALAL CONTROL SYSTEM

NAMA PENSYARAH:MISS AMIRAH BINTI MOHAMAD AZMI



HAS
-Merupakan industri besar dan sederhana
-Terdapat 10 aspek
-Mempunyai dokumentasi dan rekod

IHCS
-Merupakan industri kecil dan mikro
-Terdapat 3 aspek
-Tidak mempunyai dokumentasi dan rekod 



Halal Assurance System
             Sistem pengurusan jaminan halal(Halal Assurance Management System)atau juga dikenali sebagai HAS mula diperkenalkan pada tahun 2011 dengan pelancaran Guidelines for Halal Assurance Management System of Malaysia Halal Certification yang diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia(JAKIM).

            Sistem Pengurusan Halal Malaysia/Malaysian Halal Management System(kemudian selepas ini disebut dengan MHMS 2020)ini diperkenalkan bagi menggantikan Guidelines for Halal Assurance Management System of Malaysia Halal Certification.


Internal Halal Control System
              Prosedur kawalan halal dalaman bagi sesebuah/organisasi atau syarikat yang terdiri darpada polisi halal,prosedur kawalan bahan mentah atau prosedur kawalan risiko halal dan prosedur kebolehkesanan(traceability)sebagai langkah kawalan minima untuk mengekalkan jaminan halal.
              

Comments

Popular posts from this blog